Stomatološka protetika

Kod nedostatka zuba koristimo savremene metode koje su podržane uvoznim materijalima i visokoj stručnosti lekara. Tako uspešno rehabilitujemo organe za žvakanje.


Proteze

Totalna i parcijalna proteza i reparatura proteze Ukoliko Vam fali jedan ili viš zuba, ti zubi jako oštećeni, Vaš problem ce rešiti zubne krunice (navlake), mostovi ili parcijalne proteze. Totalna proteza obezbeđuje normalno funkcionisanje i vratiće Vam samopouzdanje, ako patite od potpunog gubitka zuba. Parcijalna proteza obezbeđuje normalno funkcionisanje i vratiće Vam samopouzdanje, ako patite od delimicnog gubitka zuba. Reparatura proteze vraća protezi normalno funkcionisanje ukoliko je fizički oštećena ili joj samo fali sjaj.


Keramika

Krunice i mostovi

Ukoliko imate oštećene zube sa polomljenim ili jako oštećenim zubnim krunicama ili vam nedostaje jedan ili više zuba u nizu, neophodno je nadomestiti vam izgubljene zube pomoću fiksnih protetskih nadoknada.

Zubne krunice – poznate su i kao navlake, one nadoknađuju oštećeno krunično zubno tkivo i u potpunosti imitiraju oblik, veličinu i boju zuba, a izrađuju se u sledećim slučajevima:
prilikom preloma zubne krune, kod zubi sa velikim karioznim defektima, ako je zube neophodno zaštititi i ojačati nakon lečenja zubnog živca, kod zuba sa izrazitim nepravilnostima boje i oblika.

Krunice mogu biti izrađene od metala, porcelana, bezmetalne keramike ili cirkonijum keramike.
Procedura izrade krunica podrazumeva: brušenje zuba uzimanje individualnog otiska izradu krunice u laboratoriji probu krunice u ustima i eventualne korekcije privremeno cementiranje (tokom perioda adaptacije) definitivno cementiranje zubne krune.

Zubni mostovi

Zubi imaju tendenciju pomeranja i naginjanja ka bezubom polju, a prisutno je i propadanja kosti oko ovih zuba te oni postaju osetljivi i podložni karijesu, nestabilni i u nekim slučajevima dolazi i do njihovog gubitka i ozbiljnog narušavanja oralnog zdravlja, oblika lica, lepote osmeha i kvaliteta žvakanja.

Kod pacijenta kome nedostaje jedan ili više zuba most stabilizuje zagrižaj i sprečava pomeranje i naginjanje susednih zuba u prazan prostor. Takođe onemogućava gubitak vertikalne dimenzije. Za razliku od proteza mostovi su cementirani i ne mogu se vaditi iz usta. Mostovi se koriste za nadoknadu manjeg broja izgubljenih zuba, a uslov je postojanje stabilnih i zdravih zuba za koje se fiksiraju ili zubnih implanata koji služe kao nosači.

Metal-keramičke krunice i mostovi

Možete se opredeliti za metal keramičke navlake, pri čemu se sloj keramike stavlja preko metalne osnove.Bezmetalne keramičke krunice i mostovi Bezmetalna keramika omogućava efekat potpuno prirodnog zuba, jer ima sva svojstva koja karakterišu prirodne zube: boju, oblik i prirodan izgled.


Kombinovani protetski radovi

Kombinovani protetski rad podrazumeva kombinaciju fiksne i mobilne zubne nadoknade. Primenjuje se u svim slučajevima kada nema dovoljno zuba u bočnoj regiji, ili preostali zubi nisu dovoljno kvalitetni da bi se izradio kompletno fiksni rad, a ne postoje uslovi ili ſelja za ugradnju implantata u bezubim zonama. Bezubi predeli se nadoknaduju parcijalnom mobilnom protezom.

Ovakve konstrukcije su izuzetno dobre i kvalitetne te mogu da budu odlična alternativa ukoliko su druge mogućnosti terapije bezubosti isključene.


Cirkonijum

Cirkonijum keramicke krunice i mostovi su ubedljivo najcvršći materijal koji perfektno propušta svetlost, daće Vašem osmehu prirodan izgled i blistavu lepotu. Prirodni dijamant je materijal koji poseduje izuzetnu čvrstoću i lepotu. Od nedavno se u modernoj protetici takav, samo veštacki proizveden materijal- cirkon počeo koristiti kao zamena za metalnu bazu.

Cirkonijum je još davne 1789. otkrio nemački hemičar Klaproth. Cirkonijum se u prirodi nalazi kao mineral tetragonalne kristalne strukture. Poslednjih nekoliko decenija cirkonijum se u velikoj meri koristi kao zamena za metal u razlicitim oblastima.

Njegova velika cvrstoca, otpornost na pritisak kao i visok modul elastičnosti doveli su dotle da može apsolutno da parira mehaničkim karakteristikama metala. Cirkonijum ne izaziva nikakve iritacije niti alergijske reakcije u kontaktu sa tkivima.

Dakle, protetski radovi izradeni od cirkonijum osnove su daleko ispred u odnosu na one izrađene na metalnoj osnovi, a i po estetskim osobinama sa razlogom zauzimaju prvo mesto u savremenoj estetskoj stomatologiji.


Valplast

Valplast je termoplastični najlon koji na temperaturi usne duplje postaje savitljiv te se zato koristi za izradu fleksibilnih proteza. Odlicno se podnosi u ustima i ne izaziva nikakve neželjene reakcije. Takođe ovaj materijal ima visok stepen elastičnosti što znači da je savitljiv u odredenoj meri, ali da je pri tome praktično nesalomiv ako se, naravno, pravilno koristi. Izuzetna estetika koja se postiđe zahvaljujući tome što je svetlo roza boje pa se u potpunosti uklapa u boju prirodnih desni.

Estetski je skoro nevidljiva i ne stvara probleme pri govoru i jelu, tako da se pacijenti veoma brzo i lako navikavaju na njeno prisustvo u ustima.

Valplast proteze izrađuju se kada pacijenu nedostaje više zuba , ali ne svi u jednoj vilici, a da pri tome iz bilo kog razloga nije moguće uraditi fiksni protetski rad ili ugraditi implantat.