Logo
Parodontologija

Parodontologija

Posebnu pažnju posvećujemo lečenju parodontopatije, bolesti koja je u stanju da razori celo zubalo čoveka. Nakon lečenja posvećujemo veliku pažnju pravilnom održavanju zuba i redovnim kontrolama.

Posle karijesa parodontopatija je najrasprostranjenije oboljenje. Patološki procesi koji se odvijaju u toku parodontopatije vode ka postepenom, ali progresivnom oboljevanju i konačnom gubitku jednog ili više zuba.
Parodontopatija je bolest uzrokovana bakterijama koja rezultira infekcijom u ustima.Neke od supstanci koje telo proizvodi kada se bori protiv ovakve infekcije mogu da budu štetne. Ove supstance oštećuju viličnu kost i ligamente oko zuba.
Ukoliko se gingivitis ne leči, zapaljenje se širi i propada parodoncijum i formiraju se parodontalni džepovi (prostor izmedju zapaljenih desni i korena zuba) Zubi postaju preosetljivi na mehaničke, termičke i druge nadraſaje. Parodontopatija obicno nije bolna. Opasnost je što parodontopatija ne boli sve dok ne dođe do komplikacija. Bolest počinje neupadljivo krvarenjem desni i može početi još u ranoj mladosti. Veći rizik da imaju parodontopatiju, pored osoba koje redovno ne održavaju oralnu higijenu su i pušači. Bitna je i genetska komponenta, a jedan od uzroka ovog oboljenja mogu da budu i razna opšta oboljenja poput dijabetesa.
Simptomi parodontopatije su crvenilo, oticanje i krvarenje desni, povlačenje desni, klimanje zuba, zadah i neugodan ukus u ustima.
Mnogi ni ne znaju da ovi simptomi mogu značiti problem.
Zdrave desni su svetlo-ružičaste boje i potpuno prianjaju uz zube. Prilikom pranja zuba, zdrave desni ne krvare!


Usluge