Logo
keramika

Keramika

Krunice i mostovi

Ukoliko imate oštećene zube sa polomljenim ili jako oštećenim zubnim krunicama ili vam nedostaje jedan ili više zuba u nizu, neophodno je nadomestiti vam izgubljene zube pomoću fiksnih protetskih nadoknada.

Zubne krunice - poznate su i kao navlake, one nadoknađuju oštećeno krunično zubno tkivo i u potpunosti imitiraju oblik, veličinu i boju zuba, a izrađuju se u sledećim slučajevima:
prilikom preloma zubne krune, kod zubi sa velikim karioznim defektima, ako je zube neophodno zaštititi i ojačati nakon lečenja zubnog živca, kod zuba sa izrazitim nepravilnostima boje i oblika.

Krunice mogu biti izrađene od metala, porcelana, bezmetalne keramike ili cirkonijum keramike.
Procedura izrade krunica podrazumeva: brušenje zuba uzimanje individualnog otiska izradu krunice u laboratoriji probu krunice u ustima i eventualne korekcije privremeno cementiranje (tokom perioda adaptacije) definitivno cementiranje zubne krune.

Zubni mostovi

Zubi imaju tendenciju pomeranja i naginjanja ka bezubom polju, a prisutno je i propadanja kosti oko ovih zuba te oni postaju osetljivi i podložni karijesu, nestabilni i u nekim slučajevima dolazi i do njihovog gubitka i ozbiljnog narušavanja oralnog zdravlja, oblika lica, lepote osmeha i kvaliteta žvakanja.

Kod pacijenta kome nedostaje jedan ili više zuba most stabilizuje zagrižaj i sprečava pomeranje i naginjanje susednih zuba u prazan prostor. Takođe onemogućava gubitak vertikalne dimenzije. Za razliku od proteza mostovi su cementirani i ne mogu se vaditi iz usta. Mostovi se koriste za nadoknadu manjeg broja izgubljenih zuba, a uslov je postojanje stabilnih i zdravih zuba za koje se fiksiraju ili zubnih implanata koji služe kao nosači.

Metal-keramičke krunice i mostovi

Možete se opredeliti za metal keramičke navlake, pri čemu se sloj keramike stavlja preko metalne osnove.Bezmetalne keramičke krunice i mostovi Bezmetalna keramika omogućava efekat potpuno prirodnog zuba, jer ima sva svojstva koja karakterišu prirodne zube: boju, oblik i prirodan izgled.


Protetika