Logo
cirkonijum

Cirkonijum

Cirkonijum keramicke krunice i mostovi su ubedljivo najcvršći materijal koji perfektno propušta svetlost, daće Vašem osmehu prirodan izgled i blistavu lepotu. Prirodni dijamant je materijal koji poseduje izuzetnu čvrstoću i lepotu. Od nedavno se u modernoj protetici takav, samo veštacki proizveden materijal- cirkon počeo koristiti kao zamena za metalnu bazu.

Cirkonijum je još davne 1789. otkrio nemački hemičar Klaproth. Cirkonijum se u prirodi nalazi kao mineral tetragonalne kristalne strukture. Poslednjih nekoliko decenija cirkonijum se u velikoj meri koristi kao zamena za metal u razlicitim oblastima.

Njegova velika cvrstoca, otpornost na pritisak kao i visok modul elastičnosti doveli su dotle da može apsolutno da parira mehaničkim karakteristikama metala. Cirkonijum ne izaziva nikakve iritacije niti alergijske reakcije u kontaktu sa tkivima.

Dakle, protetski radovi izradeni od cirkonijum osnove su daleko ispred u odnosu na one izrađene na metalnoj osnovi, a i po estetskim osobinama sa razlogom zauzimaju prvo mesto u savremenoj estetskoj stomatologiji.


Protetika